Altınordu Belediyesi

e-Vatandaş

"Özelleştirilmiş İnteraktif Vatandaş Portalı"

ALTINORDU BELEDİYESİNDEN YEŞİL KALKINMA SEFERBERLİĞİ

ALTINORDU BELEDİYESİNDEN YEŞİL KALKINMA SEFERBERLİĞİ

ALTINORDU ŞEHRİN 100. YILINDA 100 BİN FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURUYOR

Altınordu Belediyesinin Başkan Aşkın Tören öncülüğünde başlattığı ekolojiyi ekonomiyle buluşturan, çevreci, tarımsal üretimi teşvik edici ve istihdamı artırmayı amaçlayan yeşil kalkınma seferberliği devam ediyor. Her koşulda üretimin ve üreticinin yanında olan Altınordu Belediyesi, tarımsal üretim çeşitliliğini artırmak amacıyla startını verdiği yeni projesiyle şehrin 100. kuruluş yıl dönümünde 100 bin fidanı toprakla buluşturuyor. Proje kapsamında 72 kırsal mahallede 80 bin ceviz fidanı dağıtımı yapılırken şehir merkezinde ise 20 bin narenciye fidanı dikimi gerçekleştirilecek.

HEDEF; ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SOSYAL KALKINMA

Başkan Aşkın Tören’in “kalkınırken korunan şehir” mottosuyla ortaya koyduğu ve sürdürülebilir kalkınmaya odaklanırken aynı zamanda halkın yaşam kalitesinin ve refahının yükseltilmesini hedefleyen çevreci ve üretimi teşvik edici yatırımlar, şehirde adeta bir üretim seferberliğine dönüştü. Üretim seferberliği ise refaha ve sosyal kalkınmaya vesile oluyor.

Bugüne kadar ilçe genelinde 52 bin fidanı toprakla buluşturan Altınordu Belediyesi, şehirde her alanda çevreyi koruyup yeşili çoğaltırken tarımsal üretimin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi noktasında üreticilere verdiği destekler ile Altınordu’yu adeta bir organik gıda üretim üssüne çevirdi.

80 BİN CEVİZ FİDANI HEM EKOLOJİYE HEM DE EKONOMİYE KATKI VERECEK

72 kırsal mahallede dağıtımı sürdürülen 80 bin ceviz fidanı toprakla buluşuyor. Tarımsal üretim çeşitliliğini artırmak amacıyla başlatılan proje kapsamında Altınordu Belediyesi ekipleri, mahalle mahalle gezerek üreticiye fidanları doğrudan teslim ederken aynı zamanda uygulamalı olarak dikim ve budama yöntemi hakkında bilgilendiriyor. Altınordu’nun fındık bahçeleri bu proje ile yılın sadece 1 ayı ürün vermekten kurtulup aynı zamanda ceviz bahçelerine dönüşüyor. Altınordu Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü uhdesinde yürütülen proje ile bölgenin iklim ve coğrafi koşullarına uygun seçilen fernor, Chandler, frenquette ve fernette ceviz fidanları 1. yılında meyveye duracak. Dikiminin 3. yılında ise üreticiye ekonomik katkı sağlayacak ve alternatif ürün olarak ekoloji ile ekonomiyi buluşturacak.

TARİHİ NARENCİYE BAHÇELERİ ALTINORDU’DA YENİDEN HAYAT BULUYOR

Kentin 100. Yılında 20 bin narenciye fidanını şehir merkezinde toprakla buluşturmaya hazırlanan Altınordu Belediyesi hem şehrin tarihi tarımsal kimliğini yeniden yaşatacak hem de aile ekonomisine katkı verecek. 100 yıl önce narenciye bahçelerinin önemli bir yer tuttuğu bilinen şehirde yeniden narenciye kokuları yükselecek. Kent merkezinde yeşil alanlara, okul bahçelerine ve çeşitli noktalara dikimi gerçekleştirilecek olan 20 bin limon portakal ve mandalina fidanı çevreye katkı verirken aynı zamanda ekonomik bir değerde oluşturacak. Narenciye bahçeleri hem görselliği hem de kokusu ile kentin tarihinde kalan güzelliği de bugüne taşıyacak ve bir nevi geçmişle geleceği buluşturacak.

Hayata geçirdiği projelerle şehirde hem tarımsal üretimin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hem de paylaşılan ve kalıcı bir refah düzeyine ulaşılması için üreticilere her alanda destek veren Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören, şehrin 100. yılında 100 bin fidanı toprakla buluşturacaklarını belirtti.

“YEŞİL BÜYÜME SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA”

“İklim değişikliklerine karşı çevresel iyileştirmelere katkı sağlayan çevresel sürdürülebilirlik, sürdürülebilir üretim ve sürdürülebilir kalkınma temel felsefemizi oluşturmaktadır” diyen Başkan Tören, “Bu nedenle, ekonomik ve sosyal yapı ile çevre etkileşimini bütüncül bir şekilde değerlendiriyor, üretim yoluyla da vatandaşlarımızın refah seviyelerinin yükseltilmesini amaçlıyoruz. Dünyamızda yaşanan ekonomik krizler, iklim değişikliği gibi çevresel problemler, sürdürülebilir kalkınma çerçevesi altında yeşil büyüme, yeşil kalkınma, sürdürülebilir üretim ve gıda güvenliği kavramlarını ön plana çıkarmıştır. Yeşil kalkınma çevresel iyileştirmelere katkı sağlayan mal ve hizmetlerin yatırımını öncelemektedir. Öteden beri yapmaya gayret ettiğimiz şey, kalkınırken korunan şehir ilkesiyle çevre ile uyumlu bir metotla şehrimizin üretimden gelen gücünü ortaya çıkarmaktır” şeklinde konuştu.

“HEM TARIMA HEM EKONOMİYE CAN KATACAK”

100 bin fidanın hem tarıma hem de ekonomiye can katacağını ifade eden Başkan Tören, “Biz kalkınmayı her zaman ekonomik büyümenin yanında sosyal, teknolojik, kurumsal ve çevresel alanlarda yapısal dönüşümlerin gerçekleştirilmesi olarak algıladık ve uyguladık. İşte bu projemiz ile de hem ekolojiye hem de ekonomiye katkı veriyoruz. Tarımsal üretimi çeşitlendirmek, vatandaşlarımıza alternatif ekonomik kaynaklar oluşturmak amacıyla üreticilerimize her alanda desteğimizi sürdürüyoruz. Amacımız verimli topraklarımızın değerini bilmek ve hakkını vermek. Vatandaşlarımızın katma değeri yüksek ürünlerle topraklarını ekmelerini ve doğdukları topraklarda refah içerisinde yaşamalarını ve göç olgusunu tersine çevirmeyi istiyoruz.  Bereketli topraklara sahip Altınordu’muzda tarıma önem, üreten köylümüze de destek veriyoruz. Özellikle üreten ve üretmek isteyen kadınlarımızı destekliyor, yanlarında olduğumuzu her daim hissettiriyoruz. Narenciye fidanlarıyla da hem bir farklılık hem de uçucu yağ, kozmetik ürünleri, baharat, bitki çayı gibi pazar payı yüksek yan ürünlerin üretilmesini teşvik ederek üreticilerin gelir düzeylerinin arttırılmasını hedefliyoruz.” dedi.

Aldıkları fidanları toprakla buluşturan üreticiler, destekleri için Altınordu Belediye başkanı Aşkın Tören’e teşekkür ettiler.