Altınordu Belediyesi

e-Vatandaş

"Özelleştirilmiş İnteraktif Vatandaş Portalı"

BAŞKAN TÖREN: “CUMHURİYETİMİZİN VERDİĞİ HEYECANLA BUGÜN AYNI ŞUUR VE İDRAKLE DEVRALDIĞIMIZ YÜRÜYÜŞÜ HEP BİRLİKTE SÜRDÜRÜYORUZ”

BAŞKAN AŞKIN TÖREN: “BAĞIMSIZLIK ŞUURUYLA KURULAN CUMHURİYETİMİZİN VERDİĞİ HEYECANLA BUGÜN AYNI ŞUUR VE İDRAKLE DEVRALDIĞIMIZ YÜRÜYÜŞÜ HEP BİRLİKTE SÜRDÜRÜYORUZ”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yaptığı yurt gezileri kapsamında, 19 Eylül 1924 tarihinde gerçekleştirdiği Ordu’yu şehrimizi ziyaretinin 97’inci yıl dönümü çeşitli programlarla kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, şehrimize gelişinde karaya ayak bastığı yer olan İlkadım Anıtı’nda Altınordu Kaymakamlığı ve Altınordu Belediyesince ortaklaşa düzenlenen program çelenklerin sunumuyla başladı. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kahraman gazilerimiz ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda gerçekleştirilen saygı duruşu ve akabinde istiklal marşımız okunarak şanlı bayrağımız göndere çekildi.

BAŞKAN TÖREN: “BUGÜN KAHRAMAN GAZİLERİMİZİN ŞEREF GÜNÜDÜR”

Programda bir konuşma gerçekleştiren ve 19 Eylül’ün Gazilerimiz için bir şeref günü ayrıca Ordumuz ve şehrimiz adına ise bir gurur günü olduğunu ifade eden Başkan Aşkın TÖREN, “vatanı ve milleti, ülkesi ve bayrağı için canını ortaya koymaktan çekinmeyen Kahraman Gazilerimizin şeref günü olarak kabul ettiğimiz “19 Eylül Gaziler Günü’nü” kutluyorum. Vatanseverlikleriyle övündüğümüz, emsalsiz fedakârlıklarını örnek aldığımız gazilerimizin, taşıdıkları şerefe yaraşır bir şekilde hayatlarını devam ettirmeleri, hak ettikleri saygı ve hürmeti görmeleri, sorunları ile yakından ilgilenerek onlara vefa borcumuzu ödemek toplum olarak en büyük ortak sorumluluğumuzdur” dedi.

Bir milletin neleri yapabileceğinin öğrenilmesi için tarihin bir hazine olduğunun altını çizen Başkan Tören, konuşmasında şöyle sürdürdü:

“ŞEHRİMİZDE 97 YIL ÖNCE BÜTÜN ORDULULARI KUŞATAN TARİHİ BİR BULUŞMA GERÇEKLEŞTİ”

Bundan tam 97 yıl önce yani 19 Eylül 1924’te işte bu meydanda böylesi bir şuurdan süzülüp gelen ve bütün Orduluları kuşatan tarihi bir buluşma gerçekleşti. Bu öyle bir buluşmaydı ki, kurtuluş savaşında yüzlerce haneden deyim yerindeyse vatana kurban vermiş ve aziz milletine adanmış bir şehrin evlatlarının baş komutanıyla hemhal olması, kucaklaşması anlamına geliyordu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, o gün, Ordululara bu şuur ve cesaretten dolayı şöyle demişti:

“Sizin gibi şuurlu bir millete malik olan bu devlet, bütün cihana karşı iftihar etmek hakkına maliktir.” Tarihte eşine pek az rastlanır bir mücadeleden sonra kurtarılmış bu mübarek topraklar üzerinde onuruyla, bağımsız ve müstakil bir vatan inşa etmenin gururunu yaşayan aziz Türk milleti ve onu muasır medeniyeti aşırmak için kollarını sıvamış inanmış bir komutan.

“BU MİLLET HİÇBİR ZAMAN HÜR OLMADAN YAŞAMAMIŞTIR, YAŞAYAMAZ VE YAŞAMAYACAKTIR.”

Millet yorgundu, ama yılgın değildi. Asırlara sâri bağımsızlığını sürdürmekte azimliydi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk işte tam bu yüzden milletiyle yükselen bir devletin inşası için, bana göre, istişare niteliğindeki gezilerini yurt sathında sürdürdü. O gün, derinlere kök salmış bağımsızlık şuuruyla kurulan cumhuriyetin verdiği heyecanla işte bu iskelede Ordulular da akitleşiyordu Gaziyle. Ve o tarihte burada bir kere daha sözler verildi, vatanın bağımsızlığı ve özgürlüğü için. Bugün bu şuur ve idrakle, devraldığımız yürüyüşü sürdürüyoruz hep birlikte. Ne diyordu gazi: “Türk Milleti bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı var olmalarının yegâne koşulu olarak kabul etmiş cesur insanların torunlarıdır. Bu millet hiçbir zaman hür olmadan yaşamamıştır   ve yaşamayacaktır.”


“GEÇMİŞTEN GELECEĞ E BİR KÖPRÜ OLMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ.”

Biz, bağımsızlık şuuruyla, milletin egemenliği, millet iradesi üzerine yükselen cumhuriyetimizin yüzüncü yılına doğru adım adım yaklaşıyoruz.  O gün Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Milletimizi en geniş refah, vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız. Millî kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız.” sözleriyle kodlanan cumhuriyet hedefine güvenli emin adımlarla yürüyen bir ülkenin vatandaşı olmanın onurunu yaşıyoruz bugün. Bu aziz ülke şehitlerimizin, gazilerimizin bize emanet ettiği bir ülkedir. Biz, işte bu şuurla geçmişten geleceğe bir köprü olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Biz hem atalarımızın hem de çocuklarımızın ortak emaneti olarak gördüğümüz şehrimizi ve vatanımızı muasır bir medeniyete yaraşır hale getirmek üzere akıl ve alın teri dökerken bu sorumluluk ve zorunlulukla hareket ediyoruz. Bu vesileyle bir kez daha hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimize gelişinin yıl dönümünü hem de gaziler ve şehitler gününü kutluyor. Bize bu vatanı emanet eden başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bütün büyüklerimizi minnetle anıyorum.”

KAYMAKAM KARAHAN: “GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ŞEHRİMİZİ ZİYARETİNİN 97. YILININ ONURUNU YAŞIYORUZ”

Programda konuşan Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, “Bugün Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Eylül 1924 Cuma günü şehrimizi ziyaretlerinin 97. Yıl dönümü vesilesi ile bir arada bulunmanın mutluluğu ve onurunu yaşıyoruz. Ülkemizin, milletimizin 7 düvele karşı vermiş olduğu kahramanlık destanını içeren Kurtuluş Savaşımızın akabinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletimizin ilk yıllarında Gazi Mustafa Kemal ATATÜK güzel ülkemizi her bir köşesine ziyaretler gerçekleştirmiş milletimizle bir arada bulunmuş ve ülkemizin gelişmesi ve kalkınması amacı ile bu ziyaretlerine vefatından 4,5 ay öncesine kadar ara vermeksizin devam etmiştir. Bu ziyaretlerden birisini de az önce belirttiğim üzere 19 Eylül 1924 Cuma günü şehrimize gerçekleştirmiş ve bugün Altınordu Kaymakamlığı olarak kullanılan tarihi binayı da ziyaret etmek sureti ile Ordulu hemşehrilerimizle bir araya gelmiştir. Bin bir emekle kurulan Cumhuriyetimizin lideri ile görüşmek ve bir arada bulunmak şehrimiz için de o gün itibari ile bir onur vesilesi olmuştur. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜK olmak üzere bu toprakları vatan yapan ve koruyan şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.” ifadelerini kullandı.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından ise günün anlamını yansıtan şiirler okundu. Program Altınordu Belediyesi orkestrasınca Atatürk’ün sevdiği parçaların seslendirilmesi ve folklor ekibinin halk oyunları gösterisi ile son buldu