Gezilecek Yerler
AZİZİYE YALI CAMİİ
Yalı Camii (Yeni Camii
Altınordu ilçe merkezinde bulunmaktadır. Sultan Abdülaziz zamanında ahşap olarak yaptırılmış zaman içinde yıkılmaya başlayınca 1890 yılında Kadı Zade Hasan Efendi tarafından kesme ve moloz taş ile yeniden inşaa ettirilmiştir. Minberi oldukça eğimli ve yüksektir. Camii üç katlı olup pencere ve kapı kenarları ovaldir.
Düz Mahalle Kilisesi - Şehir Tiyatrosu
Altınordu İlçesi Düz Mahalle Sinema Sokakta bulunmaktadır. Ordu İl Merkezi Düzmahalle’de bulunan Kilise 19.yy. ikinci yarısından sonra Rumlar tarafından yapılmıştır. Dikdörtgen planlı, ön taraflarında beşik kemerler bulunmaktadır.Duvarlar gri renkli taşlardan yapılmıştır. Bir süre itfaiye binası olarak hizmet verdikten sonra restore edilerek 75. Yıl Cumhuriyet Sahnesi olarak hizmete açılmıştır.
Taşbaşı Kültür Merkezi (Eski Cezaevi-Kilise) - Ordu
Altınordu ilçemiz girişinde Kentsel Sit Alanı içerisinde bulunmaktadır. İlçemiz Taşbaşı Mahallesi, kentsel SİT alanı içerisindedir. Kilise doğu-batı istikametinde,dikdörtgen tarzında yapılmıştır. Doğuda büyük bir apsis, yanlarda iki küçük apsis bulunmaktadır. Kilisenin ana mekanı iki sıralı üç sütunla üç nefe ayrılmıştır. Kilisenin semardam çatısı, sütunlarla desteklenen kemerlerle taşınmaktadır. Tamamı kesme taştan yapılmış, (kubbe hariç) günümüze kadar ayakta kalabilen, bir bazilika şeklinde yapıdır. 1853 yılında yörede yaşayan Ortodoks Hıristiyanlar tarafından yapılmıştır. 10 Nisan 2000 tarihinden bu yana Kültür Merkezi
(çok amaçlı salon) olarak kullanılmaktadır.
Kurul Kalesi Yerleşkesi - Ordu
İlçemiz merkezine 13 km. mesafedeki Bayadı Köyü sınırlarında bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olup, antik bir yerleşmedir. 250 - 300 adet merdiven gün ışığına çıkarılmıştır. Kazı esnasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları incelenmiş ve M.Ö. II. ve I. Yüzyılda yerleşim yapıldığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar ile piknik alanı düzenlenmiştir. Alan içinde tarihi dehliz ve su sarnıcı bulunmaktadır. Yürüyüş parkurları, oturma grupları, seyir terasları yapılmış olup, ışıklandırılmıştır. Mükemmel temaşa zirvesidir. 500 m2’ lik otoparkı vardır. Ordu tarih turizminin önemli yerlerindendir. Kurul Kalesinde Ordu Müzesi Müdürlüğü'nün başkanlığında 2010 yılında Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel ŞENYURT'un katılımıyla başlatılan kurtarma kazısı, 2011 ve 2012 yılında da devam etmiştir.
Kirazlimanı Çeşmesi-Merkez/Ordu
Altınordu Kirazlimanı Mahallesinde bulunmaktadır. Kesme taştan kubik görünümlü, dar saçaklıdır. Çevresi dikdörtgen çerçeveye alınmıştır. Çerçeve içerisi bantla ikiye bölünmüş bantın üst kısmında 3 satırlık Arapça yazıt, alt kısmında ise suyu aktarmakta olan bir musluk yer almaktadır. Kitabesine göre 1327 ( M.1911) yaptırılmıştır. Çürüksulu Ali Paşa çeşmesi ve Keçiköy çeşmesi olarak bilinir.
Kemer Köprü - Ordu
Ordu İli Merkezde Bülbül deresi üzerinde bulunan tek saçaklı düzgün kesme taştan 1890-1895 yılları arasında yapılmıştır. Tek gözlü yuvarlak kemerli ve tabanı taş döşelidir. 1982 yılında onarım görmüştür. İlimizin tarihi köprülerinden biridir.
Hamidiye (Hükümet) Camii - Ordu
Ordu ili Merkez, Saray Mahallesi Kışla Caddesi'nde bulunmaktadır. Hükümet Caddesi üzerinde bulunan camiinin yapım tarihi 1890-1892’dir. Küçük ve kare planlıdır. Dış yapısı ahşap ve taş malzemeden yapılmıştır. Ordulu şair ve eski Ordu Belediye Başkanı Tıflı Efendi tarafından yazılmış bir kitabesi vardır.
Eskipazar Büyük Hamam-Merkez/Ordu
Ordu ili Altınordu ilçesine bağlı Eskipazar'da bulunmaktadır. Eskipazar Büyük Hamam 16.yy yapılmış bir eserdir. Günümüze harap bir durumda ulaşmıştır. Restorasyon çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığımızca tamamlandığında Eski mezar taşlarının ve yörede kullanılan taş eşyaların sergileneceği bir mekan olacaktır.
Cotyora ( Bozukkale)
Ordu Merkeze 2 km mesafededir. Ordu ili’nin ilk kuruluş yeri olarak bilinen Cotyora ( Kot Türklerinin yurdu) Kod Yurdu halk arasında Bozukkale, yapılan araştırmalara göre Bizanslılarca XI. yüzyılda yapılan küçük bir gözetleme kulesi olduğu anlaşılmıştır. Ordu-Samsun karayolu üzerinde il merkezine 2 km mesafede deniz kenarındadır. 2. derece arkeolojik SİT alanı olarak tescillidir.